marți, 9 decembrie 2014

Tu ai simtit cutremurul?

Deci? L ai simtit? Asta e probabil cea mai idioata intrebare care vine dupa un cutremur, da` nu e, mai sunt si altele si mai si, da` asta ar prinde lejer un top 3. Cea mai idioata e alta: a fost cutremur?! Adica dupa fiecare cutremur se umple social media de statusuri care mai de care mai panicat si tu care ai dormit ca un miel, sau ca un trantor, cum vrei sa o iei, si n ai simtit, te trezesti a doua zi si intrebi candid: ba, ori a fost cutremur ieri? Ca eu am dormit si n am simtit nimic. Meriti sa ti se raspunda cu ` esti un dobitoc, mergi si dormi in continuare! `
Ce zic eu ca ar trebui sa faci in caz de cutremur? Mare, mic, cum o fi el, ia de citeste, ca sigur zic mai bine ca aia de pe sticla, ma rog, unii din ei.
Nu urla ca un cretin: cutremur! cutremur!! N o sa l sperii, n o sa se opreasca, n o sa i scada magnitudinea, incearca pe cat posibil sa fii calm, chiar daca ti e teama si tie, fii cu capul pe umeri, linisteste i si pe ceilalti, urland asa nu faci decat sa imprastii panica si mai multa decat e deja.
Nu alerga pe scari, asta se stie de cand lupii albi, alea pica primele in caz de necaz mare, si s ar putea sa te duci gramada cu ele cu tot, sau si mai rau, sa ramai prins pe acolo. Daca se darama, darama se, oi reusi tu cumva sa iesi din apartament, viu sa scapi ca mai departe te descurci.
Fii atent daca vrei sa iesi din cladire in fuga, nu calca tot in picioare, nu numai tu vrei sa ramai viu sa le povestesti nepotilor, fii civilizat si cand esti panicat.
Nu rupe telefonul mobil in sapte, sa suni toate rudele sa le intrebi ce ziceam eu mai sus, daca incerci o data si nu merge, e clar, n o sa mearga o perioada, alea s reparate tot de oameni ca tine, daca suni de 7 ori intr un minut s ar putea sa faci mai mult rau. Incearca sa scrii un sms, de regula alea ajung mai repede, crede ma, asa a fost pe 22 noiembrie.
Daca reusesti sa suni, intreaba daca e ok toata lumea, NU DACA L A SIMTIT, IN PANA MEA, IDIOTULE! o sa ti spuna singur daca l a simtit sau ba, desi 90 % din cei sunati l au simtit, ca nu s baloti de paie. Arata le ca ti pasa de ei mai mult, nu de cutremur si de cate grade a avut.
Incearca sa te pitesti sub tocul usii sau sub un birou sunt sfaturi de astea din batrani, daca e sa fie nasol, te matura cu tot cu tocul de la usa, stai linistit. Dar du te acolo ciorchine ca tot e mai bine decat oriunde in casa.
Fa ti asigurare la casa, nu mai astepta sa te oblige aia, ca nu pentru siguranta lor o faci, si nici nu te costa o avere, s ar putea sa pierzi tot si sa plangi in pumni ca ai fost kitros, sanse slabe sa vina si la noi marele cutremur, da` sansele sunt, fii inteligent nu zgarcit!
Si mai sunt destule de zis, da` lasa, macar sa  urmezi tu toti pasii astia. :D